Google renunta la apk!

Google a renuntat la formatul .apk si a trecut la .aab, care era deja existent in MagazinPlay!

Formatul de aplicații APK există încă de la debutul platformei Android, fiind o prescurtare de la „Android Package”. Se pare însă că Google va forța începând din luna august dezvoltatorii software să schimbe formatul aplicațiilor publicate pe Google Play Store la versiunea mai nouă AAB (Android App Bundle). Astfel, Google speră să ofere mai multă securitate pe platforma Android și să micșoreze cu până la 15% dimensiunile aplicațiilor din magazinul Play. Desigur, vor exista și câteva dezavantaje pentru dezvoltatori și utilizatori.

APK-urile fac parte din experienţa Android încă de la începuturile sale, deci decizia este importantă. În acest moment doar Google Play Store suportă App Bundles, iar alte magazine ca Amazon Appstore de exemplu nu oferă suport pentru aşa ceva.

De ce această implementare?

Google consideră trecerea la AAB-uri drept un upgrade, iar formatul existent din 2018 permite ca pachetele de instalare şi actualizările să ocupe mai puţin spaţiu. Serverele Google Play Store îşi pot da seama ce limbă, rezoluţie de imagine şi alte resurse sunt necesare pentru dispozitivul tău şi vor crea un APK optimizat doar pentru tine.

Android App Bundle-urile pot fi “sparte” în bucăţi, iar ideea e următoarea: la un joc mulţi oameni nu trec de primele 2-3 niveluri, deci ce rost are să descarci toate cinematicele şi zecile de niveluri care vin după? Le poţi descărca ulterior, când e nevoie de ele. Formatul nou este open source şi poate fi adoptat fără probleme de alte magazine.

Mulţi dezvoltatori folosesc deja asta, iar majoritatea aplicaţiilor din top 1000 Play Store sunt AAB-uri. În total există în Play Store 1 milion de aplicaţii de acest tip. Crearea unui AAB dintr-un APK implică doar câteva clickuri într-un soft specializat.

Ce se va intampla in viitor?

Dezvoltarea în format AAB va face anumite aplicații incompatibile cu magazinele de aplicații alternative. Astfel, cei care au aplicații atât în Google Play Store, cât și în Amazon AppStore sau Huawei AppGallery, vor trebui să realizeze două versiuni separate ale acestora. Din acest motiv, este posibil ca anumite aplicații să nu mai poată fi găsite pe alte magazine neoficiale precum Apptoide sau APK Pure. Aplicațiile care sunt deja pe Google Play Store, vor rămâne așa, însă este posibil ca Google să ceară update-uri în format AAB în viitor.

Formatul AAB nu este compatibil cu alte magazine de aplicații, întrucât este un format semnat digital. De altfel, Google cere dezvoltatorilor să îi ofere acces la cheia de criptare pentru publicarea pe Google Play Store. Astfel, Google ar putea semna aplicații în numele dezvoltatorilor, ceva ce a ridicat semne de întrebare în rândul comunității de programatori de pe platforma Android. Desigur, sunt slabe șansele ca Google să semneze ceva în mod ilicit în numele altor dezvoltatori de pe platforma sa.

Cert este că formatul APK pentru aplicațiile din Google Play Store nu va mai exista foarte mult timp, în timp toate aplicațiile importante urmând a fi actualizate la formatul AAB.